Slight ping going uphill

Blueboy

Well-known member
Apr 20, 2004
2,009
16
Back in the USA; Rockwood, PA
Have recently noticed a slight ping while driving uphill. It is really slight yet I can hear it.

Use 93 octane.

4.2 engine with recent work - heads, timing chain, etc.

What do you think?

Thanks in advance.
 

jymmiejamz

Well-known member
Callsign: KN4JHI
Dec 5, 2004
5,435
31
31
Los Angeles, Ca
I had to retard the timing in my Defender (high compression 4.6) when I moved to Ca because we only get 91 octane here.
 

Blueboy

Well-known member
Apr 20, 2004
2,009
16
Back in the USA; Rockwood, PA
Our area still has 93 readily available so that is covered.

Out of curiosity how far back did you go?

Also, is it necessary to use an offset distributor clamp wrench to loosen the nut?
 
Last edited:

jymmiejamz

Well-known member
Callsign: KN4JHI
Dec 5, 2004
5,435
31
31
Los Angeles, Ca
Out of curiosity how far back did you go?

Also, is it necessary to use an offset distributor clamp wrench to loosen the nut?
I put it back to around 8. I had it at close to 10 or 11 before moving.

I have an aftermarket distributor, so not sure if this changes anything, but I just used a normal open ended wrench on it.
 

Blueboy

Well-known member
Apr 20, 2004
2,009
16
Back in the USA; Rockwood, PA
Wanted to close this out.

Timing was at 12 degrees which was probably ok with the former cam and double valve spring set up from RPI.

With a milder cam and standard valve springs in the head, was too much advance.

Back to 8 degrees and engine running nicely.

Thx again for all the input.
 
  • Like
Reactions: rover4x4 and p m