DiscoWeb Message Boards
 

Go Back   DiscoWeb Message Boards > DiscoWeb Technical Boards > Range Rover - Technical Discussions

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-09-2018, 11:02 AM
Tugela's Avatar
Tugela Tugela is offline
Member
 
Join Date: May 2007
Location: Seattle
Posts: 3,870
A few months ago my wife freaked out when driving our 1993 SWB - the engine revved between 3,000 - 4,000 RPM with no feet on the pedals. She had to fight the engine with the brakes while the truck was in gear, and after shifting to neutral the engine revved even higher. She stuck her foot behind the accelerator pedal and pulled it toward her, which seemed to correct the problem.


I had a respected indie Rover shop replace the throttle cable. The performance of the truck was different afterwards. You had to depress the accelerator a ways before the throttle engaged. Over a period of weeks I progressively tightened the throttle cable tensioner knob in small increments and this improved the pedal response.


Yesterday I pulled into a gas station and while coasting in at 5-10mph the engine was still above 1,100RPM. I shifted to neutral and it jumped higher, then to park and it revved at 3,000RPM. Pulling back on the accelerator pedal did nothing.


After shutting down the engine I backed off the throttle tensioner knob a little bit. While making the adjustment I actuated the throttle by hand and the spring had resistance, it felt like it returned to its base position okay.


Reducing the tension seemed to help, but now I'm back to a little dead travel in the pedal before the throttle kicks in.


Is there something else I should inspect? I want a responsive pedal but the revving issue is troubling. The truck had been running great for several months and yesterday was the first sign of the revving issue since replacing the throttle cable.
__________________
"Americans can always be counted on to do the right thing,
once they have exhausted the alternatives." Winston Churchill


1998 Discovery LSE
1993 Range Rover County Sport
Global Exploration and Recovery, LLC
Reply With Quote
  #2  
Old 11-09-2018, 11:33 AM
rover4x4's Avatar
rover4x4 rover4x4 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: North Carolina, Raleigh
Posts: 5,114
Member Trucks
Good job for your wife having the common sense to pull back on the accelerator pedal.

I had this happen to me a few times, as I recall the clip on the little black cruise control bellow thats attached to the throttle was getting caught. I am not sure how I fixed it but I have not had it happen again. This was like six or so years ago, maybe longer ago. My throttle cable is 27 years old and silky smooth. I know there is supposed to be a little slack in the throttle cable, I believe RAVE has a measurement for reference. There could be some build up in the throttle body, I would also think the spring on the TB could over come a bad TPS. Keep us posted.
__________________
poor gas mileage gets you to the best places on earth
Reply With Quote
  #3  
Old 11-09-2018, 11:46 AM
proper4wd proper4wd is offline
Almost There...
 
Join Date: Jun 2015
Location: boston
Posts: 36
clean the stepper motor and properly set the base idle
Reply With Quote
  #4  
Old 11-09-2018, 02:55 PM
Tugela's Avatar
Tugela Tugela is offline
Member
 
Join Date: May 2007
Location: Seattle
Posts: 3,870
Quote:
Originally Posted by proper4wd View Post
clean the stepper motor and properly set the base idle
Good call, already done.
__________________
"Americans can always be counted on to do the right thing,
once they have exhausted the alternatives." Winston Churchill


1998 Discovery LSE
1993 Range Rover County Sport
Global Exploration and Recovery, LLC
Reply With Quote
  #5  
Old 11-09-2018, 03:40 PM
p m p m is offline
AK6PM
Administrator
 
Join Date: Apr 2004
Location: La Jolla, CA
Posts: 14,018
Almost never one needs to screw around with base idle. I did it once and regretted it until I sold the truck.

Clean everything around throttle cable assembly - it accumulates enough crud to provide a damper on throttle return. That includes the throttle cable itself - it needs replacement occasionally.

Speaking of throttle stop knob - I found all of them getting loose progressively; a hose clamp around one, with a tab bent around the bracket, will keep the knob in the position you want. There should be very little slack in throttle cable.
__________________
There is a fine line between being an idiot and thinking outside the box with a touch of apathy - RobertF
Reply With Quote
  #6  
Old 11-09-2018, 03:47 PM
proper4wd proper4wd is offline
Almost There...
 
Join Date: Jun 2015
Location: boston
Posts: 36
what condition are the pcv hoses and t piece in?
Reply With Quote
  #7  
Old 11-09-2018, 04:21 PM
Tugela's Avatar
Tugela Tugela is offline
Member
 
Join Date: May 2007
Location: Seattle
Posts: 3,870
To summarize the suggestions/actions so far:

Examine clip on back of cruise control bellow - is it catching on anything?
Potential TPS issue?
Clean stepper motor - done
Clean throttle body - will do
Inspect PCV hose - they look okay, no cracks or signs of damage

Also worth recapping that prior to yesterday's gas station revving incident the truck ran great for several months post-replacement of the throttle cable, other than the pedal response issue.
__________________
"Americans can always be counted on to do the right thing,
once they have exhausted the alternatives." Winston Churchill


1998 Discovery LSE
1993 Range Rover County Sport
Global Exploration and Recovery, LLC
Reply With Quote
  #8  
Old 11-09-2018, 04:43 PM
proper4wd proper4wd is offline
Almost There...
 
Join Date: Jun 2015
Location: boston
Posts: 36
something is sticking or theres a very large intermittent vacuum leak. not a tps issue as it cant allow more air into the manifold on its own.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
High revving at start pleco Discovery - Technical Discussions 14 04-13-2010 01:46 PM
Revving by itself after water crossing DeanBrown3D Discovery - Technical Discussions 6 04-04-2010 02:42 PM

» Log in
User Name Not a member yet?
Register Now!
Password
» Today's Birthdays
nomad (54)
Double0Disco (51)
NVRover (47)
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -4. The time now is 06:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2000 - 2015, DiscoWeb.org. All rights reserved.

Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.