DiscoWeb Message Boards
 

Go Back   DiscoWeb Message Boards > DiscoWeb Technical Boards > Discovery - Technical Discussions

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-12-2019, 06:53 PM
mrbieler mrbieler is online now
Almost There...
 
Join Date: Sep 2004
Location: Lost Angeles
Posts: 38
Member Trucks
The rear wiper on the D1 has an interesting condition I can't figure out.

When I have the ignition turned to accessories on, but with the engine not running, the rear wiper will work as normal.

If turn the key all the way, without stopping at accessories, and start the truck the rear wiper button will not work.

If I go to accessories on, hit the wiper button, leave the button depressed, and then start the truck, the wiper will run.

Damn wiper just won't run if I start the truck normally and then turn the rear wiper on.

My son mentioned it was acting up, but the more serious ignition issue I had over the holidays took my attention away.
__________________
- Jeff

Last edited by mrbieler; 01-12-2019 at 08:24 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-13-2019, 05:58 PM
German Gruner's Avatar
German Gruner German Gruner is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: Boulogne, Bs. As., Argentina
Posts: 249
Member Trucks
Jeff, you must just close drivers door. There are some more conditions that MFU needs with running engine to let rear wiper working.

Regards
__________________
_________________________
1998 D1300 TDI & 2003 DII Td5 hse
Reply With Quote
  #3  
Old 01-13-2019, 08:59 PM
mrbieler mrbieler is online now
Almost There...
 
Join Date: Sep 2004
Location: Lost Angeles
Posts: 38
Member Trucks
all doors closed. did it again this morning. turned the ignition to acc and the wiper worked. started the engine and drove around. wiper won't work. something in the MFU or in a switch has gone rogue.
__________________
- Jeff
Reply With Quote
  #4  
Old 01-14-2019, 03:12 PM
German Gruner's Avatar
German Gruner German Gruner is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: Boulogne, Bs. As., Argentina
Posts: 249
Member Trucks
Are interior lights working properly when opening-closing doors?
If lights/key alarm does not work, then is possible you will need to catch a red/slate cable trough drivers door switch hole. This cable often (each ten years, haha) can come off from switchs terminal.

Regards
__________________
_________________________
1998 D1300 TDI & 2003 DII Td5 hse
Reply With Quote
  #5  
Old 01-14-2019, 03:43 PM
mrbieler mrbieler is online now
Almost There...
 
Join Date: Sep 2004
Location: Lost Angeles
Posts: 38
Member Trucks
No alarm issues and dome light works normally too. Trying to understand why wiper would work normally with the electrical system on, but not work when the truck is started. Obviously power is getting to it so the switch works. What would send a signal to stop it from working?

Today I got in the truck, turn the ignition to "ACC", hit the wiper button, and then start the truck, it works fine.

Later, I started the truck normally and THEN hit the wiper button. It won't work.
__________________
- Jeff
Reply With Quote
  #6  
Old 01-14-2019, 11:51 PM
ukoffroad's Avatar
ukoffroad ukoffroad is online now
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Lynchburg, Va
Posts: 1,439
I think Chapman had this issue some years ago and figured it out but since I do not have a DI I did not pay that much attention. Try searching for it.
__________________
Chuck

1967 IIa.
00 DII.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-15-2019, 10:01 AM
German Gruner's Avatar
German Gruner German Gruner is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: Boulogne, Bs. As., Argentina
Posts: 249
Member Trucks
Quote:
What would send a signal to stop it from working?
MFU (multi functon unit)
This is an electronic box in dashboard fusebox rearside.
Wiper switches are connected there, and there is an output to drive wiper relay.
Inside this box should be the issue. It assumes "running engine" by reading oil pressure switch.

Regards
__________________
_________________________
1998 D1300 TDI & 2003 DII Td5 hse
Reply With Quote
  #8  
Old 01-15-2019, 10:25 AM
mrbieler mrbieler is online now
Almost There...
 
Join Date: Sep 2004
Location: Lost Angeles
Posts: 38
Member Trucks
Issue is currently resolved. I say currently because I'm not sure what I did.

Removed and cleaned the dash switch and connections. No change. Removed and cleaned the connection at the wiper motor. No change. Gave the rear of the motor a hard knock with the screw driver handle in frustration. No change.

While back there I yanked out the old busted rear door speakers (not the original radio so they weren't functional anyway).

Got back in the truck. Rain started again. Wiper works.

Must be something in the water...
__________________
- Jeff
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
D2 keyless entry not working, and intermittent wiper issue. xtracrispy Discovery - Technical Discussions 4 03-08-2018 01:21 PM
2001 LR DII - intermittent wiper issue Disco.Kanata Discovery - Technical Discussions 2 11-03-2010 12:04 PM
Help sought with '95 LWB wiper issue stu454 Range Rover - Technical Discussions 8 09-22-2009 09:52 AM
Front DI Wiper Arms, Rear DII Wiper Arm brianhoberg Parts Wanted 2 04-06-2008 10:53 PM
95 Disco rear windows and rear wiper 95discotn Discovery - Technical Discussions 5 09-11-2004 12:57 PM

» Log in
User Name Not a member yet?
Register Now!
Password
» Today's Birthdays
RealtorGuy
greendisco1 (41)
xmustang420 (33)
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -4. The time now is 03:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2000 - 2015, DiscoWeb.org. All rights reserved.

Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.