DiscoWeb Message Boards
 

Go Back   DiscoWeb Message Boards > DiscoWeb Technical Boards > Discovery - Technical Discussions

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-18-2018, 01:57 PM
barshnik barshnik is offline
Member
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 153
2001 D2, 62k miles

All was well until returning from a short drive, noticed the red light above temp gauge was on, and temp gauge was all the way down. Smelled coolant. At home, expansion tank was empty, noticed source of leak was the throttle body heater. I'm afraid there was no coolant left anywhere in engine. Filled with water, restarted, noticed pencil-lead sized blowout from throttle body heater. Made a bypass, refilled coolant.

Now when first started, the temp gauge moves all the way up, then after a couple seconds drops all the way down to nothing. The red light above the gauge stays on.

Seems to run normally, but no temp gauge reading and red light never goes out. I've got to assume it has something to do with running it dry of coolant for a brief time, but can anyone point me in the right direction? Thanks,

John F
LV NV
Reply With Quote
  #2  
Old 10-18-2018, 04:21 PM
barshnik barshnik is offline
Member
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 153
Easy fix - disconnected battery for 5 minutes, hooked back up, now all seems to be working as it should. No more leak, and so far appears I didn't crack a block or loose a sleeve. I won't be trying to put it a new pre-heater kit any time soon. Our temperatures rarely fall into the freezing range, and very low humidity. Bypass it is!

John F
LV NV
Reply With Quote
  #3  
Old 10-23-2018, 08:22 PM
JohnB JohnB is offline
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Oregon
Posts: 2,216
Quote:
Originally Posted by barshnik View Post
Bypass it is!

John F
LV NV

Here we go again!


Mines been that way for 10 years. No issues and I do drive in freezing conditions from time to time.
__________________
99Disco2 242K-Kinversand-Soon to be a Toaster>
Reply With Quote
  #4  
Old 10-27-2018, 10:09 AM
MNinWI MNinWI is offline
Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 67
You have about the same number of miles on yours as I had on my 2003 D2 when my head gaskets started to go. Coolant consumption was one of the symptoms, so watch your coolant level.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Eratic Temp reading and engine gassing Big D Discovery - Technical Discussions 2 08-06-2011 01:54 PM
Engine coolant temperature gauge reading 3/4 hot thejaw77 Discovery - Technical Discussions 23 05-12-2011 10:39 PM
Another Temp gauge ? Discoinjapan Discovery - Technical Discussions 0 02-11-2008 11:26 PM
EXT not reading temp 03Dll discomama Discovery - Technical Discussions 3 05-08-2006 02:53 PM
Temp Gauge just doesn't rise @ all, Coolant Temp Sender? Capthook Range Rover - Technical Discussions 7 03-05-2006 07:16 PM

» Log in
User Name Not a member yet?
Register Now!
Password
» Today's Birthdays
u352 (49)
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -4. The time now is 06:21 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2000 - 2015, DiscoWeb.org. All rights reserved.

Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.