07 LR3 Gap IIDTOOL help

boulder4x4

Well-known member
Sep 17, 2017
58
2
43
Colorado
So, I got this LR3 that needed the TCCM cleaned....it was bad. So I cleaned it and I was able to drive it around the block. But when I parked it in the garage the suspension lowered and the red susp. light comes on and it will not raise off the bump stops. (I can hear the pump). the adaptive head light indicator lights up and blinks yellow so does the tmps and the HDC and special programs turn off. the hazards and door locks go crazy and no start.......

So I got a brand new H8 battery, new starter and a GAP IIDTOOL. tried to reprogram the TCCM with no luck. Could there be something else wrong?


Any thoughts from you guys?
 

discostew

Well-known member
Sep 14, 2010
5,403
207
Northern Illinois
Your going to need to start by getting codes out of the complete vehicle. Sounds like you have several problems going on, like communications failures, modules not powered up or whatever.
 
  • Like
Reactions: Howski

boulder4x4

Well-known member
Sep 17, 2017
58
2
43
Colorado
Thank you for the response..
Im sure the Gap iidtool can help me fix it but im not sure what the process is. Do I just keep clearing codes...
 

boulder4x4

Well-known member
Sep 17, 2017
58
2
43
Colorado
I for sure want to fix it... I have been researching the problems I am having and it sounds like it could also be the instrument cluster. It reads KM instead of miles... (It was like that when I got it).. I have tried to change it with the iidtool to no avail.

any thoughts on replacing the instrument cluster?
 

discostew

Well-known member
Sep 14, 2010
5,403
207
Northern Illinois
I would show this truck to a mechanic. It kind of sounds like your going to need some help with this. More help than your going to be able to find here.